onsdag 9 april 2008

Någon som läst Dagbladet idag?

För ett tag sen så skrev jag ett inlägg om polisen här i stan. Artikeln i Dagbladet idag tycker jag är bra. Det mesta har förmodligen 2 sidor och alla poliser är säkert inte likadana men jag tycker iallafall att Jerzy Sarnecki är vettigast i den här artikeln. Finns mycket mer man skulle kunna säga men jag tänker inte gå in på det just nu. Så här står det i artikeln:

130 anmälda poliser – men ingen fälld

Förra året anmäldes 130 poliser i Västernorrland. Inte en enda fälldes.
– Det är svårt att få en polis fälld och det är väldigt sällsynt att det händer, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Blir en polis i Västernorrland anmäld så går saken vidare till en internutredning i Umeå. År 2007 fick internutredningen in 130 anmälningar mot poliser i Västernorrland – men inte en enda anmälning ledde till fällande dom.
– Det är inget suspekt med detta, vi har ett rättsystem som fungerar så här. Chefsåklagaren beslutar om åtal ska väckas, inte poliserna, säger Göran Westman, tillförordnad länspolismästare i Västernorrland.
Jerzy Sarnecki, som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet, säger att poliser alltid är väldigt svåra att få fällda.
– I många fall står ord mot ord. Polisen menar att han använde så mycket våld som var nödvändigt i situationen, medan den andre menar att det var övervåld.

Vittnar inte mot kollegor
Jerzy Sarnecki tror att poliserna håller varandra bakom ryggen.
– Oftast är de enda vittnena till brotten andra poliser, och enligt tradition vittnar man ju inte mot kollegor, säger han.
Göran Westman håller inte med.
– Om det skulle vara på det viset så ser vi väldigt allvarligt på det. Men för det mesta är det inte ens allmänheten som anmäler, utan poliserna själva.
Göran Westman säger att anmälningsbenägenheten har ökat inom alla brottskategorier, och att minsta misstanke om brott ska leda till anmälan.
– Om du gick in och kollade på varje enskilt fall så skulle du fråga dig själv hur det där överhuvudtaget kunde anmälas. Vi anmäler oss själva vid minsta brottsmisstanke för att hålla rent i vårt eget bås, säger han.
Men Jerzy Sarnecki tror att en ökad medvetenhet hos allmänheten är orsaken till att anmälningarna ökat.
– Medborgarna blir mer och mer medvetna om sina rättigheter och det innebär ju att fler anmäler, säger han.

Fortsätter öka
År 2006 anmäldes 4 411 poliser i hela landet. I Västernorrland gjordes 126 anmälningar mot poliser samma år och 422 anmälningar i hela Norrland totalt. Två anmälningar ledde då till åtal.
Antalet anmälningar mot poliser fortsätter att öka – samtidigt som allt färre åtal väcks.
– Det här har varit väldigt omdiskuterat. Det största problemet är att det inte finns någon annan än poliserna själva som kan utreda brotten, säger Jerzy Sarnecki.

Publicerad: 2008-04-09 i Dagbladet

http://www.dagbladet.se/artikel.php?id=383609&avdelning_1=101&avdelning_2=

Inga kommentarer: